2024 m. vasaros – rudens kampanija rusijos – Ukrainos kare: situacija, veiksmų eigos variantai ir perspektyvos

Locked N’ Loaded | Veidaknygė

2024 m. vasaros – rudens kampanija rusijos – Ukrainos kare: situacija, veiksmų eigos variantai ir perspektyvos 😉

Vasara rusijos – Ukrainos kare dažniausiai tampa itin karšta ne tik dėl temperatūros lauke, bet ir dėl suintensyvėjusių veiksmų. Gamtinės sąlygos (sausa ir tvirta žemė, seklesni ar išdžiūvę vandens telkiniai, tanki lapija) sudaro sąlygas vienai ar kitai pusei imtis plataus masto puolimo operacijų. 2022 m. tai darė rusija, 2023 m. – Ukraina. Labai tikėtina, kad ir ši vasara nebus išimtis.

📌 Situacija.

Šiuo metu nuo 2023 m. lapkričio – gruodžio mėnesio iniciatyvą fronte tvirtai laiko rusijos pajėgos. Jos primeta savo mūšio ritmą kontaktinėje linijoje, nes turi galimybę manevruoti rezerviniais vienetais, telkti ir paskirstyti resursus bei turi persvarą ugnimi (artilerija, aviacija ir raketos). Balandžio – gegužės mėnesiais suintensyvėję Vakarų valstybių karinės paramos paketai leido sumažinti šį atotrūkį, tačiau kardinaliai situacijos nepakeitė.

📍 Kontaktinė linija. Pagrindine agresoriaus pastangų kryptimi išlieka Doneck kryptis, veiksmai koncentruojami Pokrovsk – Vuhledar ir Chasiv Yar sektoriuose. Pirmi Vakarų karinės pagalbos paketai leido stabilizuoti situaciją arba numušti puolimo tempą tam tikruose sektoriuose. Ypač ženkliai prie to prisidėjo perduotos trumpo nuotolio oro gynybos sistemos bei raketos vidutinio nuotolio sistemoms, kurios neleidžia agresoriui laisvai jaustis danguje, nekliudomai mėtant KAB‘us. Tikėtina, nuo birželio mėn. atvykstantys pirmieji „čekiškos“ artilerinių sviedinių iniciatyvos paketai pagerins ukrainiečių galimybes smūgiuoti kontaktinėje linijoje, užnugaryje bei vykdyti counter-battery fire.

📎 Pokrovsk – Vuhledar sektoriuje agresoriaus vienetų judėjimo į priekį dinamika nenusileidžia, o vietomis yra spartesnė ir nuoseklesnė lyginant pvz. su Bakhmut operacija 2022 – 2023 m. žiemos kampanijos metu. Ukrainos pajėgoms sunkiai sekasi sulaikyti besiveržiantį priešą.

📎 Chasiv Yar Ukrainos pajėgoms pavyko stabilizuoti situaciją, tačiau agresorius deda dideles pastangas blokuoti miestą iš šiaurės ir pietų.

📎 Okupantų bandymas pasistūmėti link Oskil upės Kupjansk – Lyman sektoriuose šiame etape nėra sėkmingas.

📎 Taip pat rusija suintensyvino veiksmus Zaporizhia kryptyje bei sukūrė naują įtampos židinį Kharkiv kryptyje. Labai tikėtina, šie veiksmai skirti atitraukti Ukrainos pajėgas nuo kitų sektorių bei sudaryti sąlygas efektyviau su artilerija ir MLRS apšaudyti Kharkiv ir Zaporizhia.

Tačiau žvelgiant į pastarųjų trijų mėnesių agresoriaus nuostolių dinamiką nepanašu, kad šie veiksmai yra ženklus pokytis nuo to ką matėme 2024 m. kovą ar anksčiau. Atsižvelgiant į palankesnes gamtines sąlygas, veiksmai gegužę pagrindinėje pastangų kryptyje suaktyvėjo, tačiau didele dalimi agresoriaus manevrinių vienetų nuostolius išaugino prisidėję intensyvūs veiksmai Kharkiv kryptyje, o ne neva prasidėjusi vasaros kampanija.

📍 Deep strike.

📎 Agresoriaus raketų ir Shahed dronų nuostolių dinamika rodo, jog gegužės mėn. nėra kažkuo išskirtinis. Šios operacijos nemaža dalimi nulemtos ne tiek strateginiais – operaciniais rusų sumanymais, kiek agresoriaus karinės pramonės gamybos galimybėmis. Kurios negali užtikrinti nuolatinio ar tuo labiau ženkliai augančio smūgių į užnugarį intensyvumo. Rusų kompleksinių atakų (raketos ir dronai) prioritetiniu taikiniu yra Ukrainos energetinė bei kita civilinė infrastruktūra. Intensyviai smūgiuojama į Kharkiv miestą. Galimai, tai sietina su tuo, kad svarbiausi Ukrainos kariniai objektai yra pridengti moderniomis oro gynybos sistemomis, todėl rusai ieško lengvesnių taikinių.

📎 Nuo metų pradžios didžioji dalis Ukrainos smūgių į rusijos gilumą atlikta dronais, atakuojant naftos perdirbimo gamyklas. Šie smūgiai apie 14 % sumažino benzino gamybą, tačiau visgi tai mažai turėjo įtakos padėčiai kontaktinėje linijoje. Gegužės pradžioje Ukrainą pasiekė JAV ir kitų šalių karinė pagalba, kurioje reikšmingą vietą užima ATACMS, Storm Shadow ir SCALP raketos. Dėl ko Ukrainos pajėgos ženkliai suintensyvino ir suefektyvino savo raketų smūgius, juos kombinuojant su dronais. Pagrinde atakuojama buvo Doneck bei Zaporizhia krypčių logistinėse arterijose, Kryme ir Krasnodar srityje. Prioritetiniai taikiniai – oro gynybos sistemos, radarai, logistiniai mazgai, degalų saugyklos. Tikėtina, kad rengiama dirva F16 atvykimui. Vakarų valstybėms leidus (su apribojimais) smūgiuoti į rusijos teritoriją, šios ukrainiečių galimybės dar labiau išauga.

📍 Rezervas. Kol kas, viešų šaltinių duomenimis, nėra fiksuojamas rusijos parengto strateginio rezervo vienetų (divizija – korpusas – armija) judėjimas/atvykimas į kontaktinę liniją ar operacinį agresoriaus užnugarį. Ukrainos pajėgos jaučia ženklų rezervinių vienetų trūkumą ir naujus įtampos židinius kontaktinėje linijoje bando suvaldyti siunčiant ten tam tikras „ugniagesių komandas“ (pvz. 3-oji šturmo brigada).

Apibendrinant galima teigti, kad jei rusija planuoja didesnio masto puolimą vasaros – rudens kampanijoje, tai jis dar nėra prasidėjęs. Nepanašu, kad kelių savaičių bėgyje agresorius turėtų arti esančių strateginio – operacinio lygmens rezervinių vienetų skirtu didesnio masto operacijoms. Neatmestina, kad šiuo metu okupantai bando pasinaudoti esama susilpnėjusia Ukrainos pajėgų padėtimi kontaktinėje linijoje, siekiant maksimaliai pasistūmėti Doneck srityje bei tuo pat metu prikaustant galimus Ukrainos gynėjų rezervinius vienetus Kharkiv ir Zaporizhia srityse.

📌 Veiksmų eigos variantai.

📍 Rusija. Tikėtina, kad blogiausias Ukrainai veiksmų eigos variantas yra vasaros – rudens kampanijoje okupantams pasiekti liniją Kupjansk – Slovyansk – Pokrovsk – Vuhledar, taip atsiremiant į vandens kliūtis (Oskil upė), aukštumas ir urbanizuotą vietovę:

📎 Sukurti sąlygas tolimesnėms operacijoms link Kharkiv, Dnipro ir Zaporizhia arba tokiu būdu sudaryti palankią sau derybinę poziciją.

📎 Nustumti kontaktinę liniją 30 – 50 km į Vakarus ir apsaugoti savo tiekimo linijas Doneck ir Luhansk kryptyse.

Tam, kad tai padarytų agresoriui neišvengiamai reikės išlaikyti, o gal ir išplėsti operacijas Kharkiv ir Zaporizhia kryptyse siekiant atitraukti ženklią dalį ukrainiečių pajėgų ir resursų. Pakeitimas pagrindinių pastangų krypties link Kharkiv ar Zaporizhia pareikalautų strateginio agresoriaus pajėgų pergrupavimo, o tokių ženklų viešoje erdvėje nefiksuojama.

📍 Ukraina. Tikėtina, kad vasaros – rudens kampanijoje Ukrainos gynėjai sieks neleisti agresoriui pasiekti prieš tai minėto tikslo. Ukrainos pajėgoms svarbiausia yra:

📎 Neleisti agresoriui pasiekti Oskil upės.

📎 Išlaikyti Syversk gyvenvietės kontrolę.

📎 Neleisti agresoriui nuo Ocheretyne ir Chasiv Yar sujungti pajėgas linijoje Kostyantinivka – Toretsk – Niu Jork.

📎 Išlaikyti aukštumų Prohres – Karlivka – Kurahove kontrolę.

To siekdamos Ukrainos pajėgos turėtų:

📎 Intensyvinti smūgius agresoriaus logistikos mazguose Doneck ir Luhnansk kryptyse, su tikslu paveikti agresoriaus pasiruošimą ir veiksmus pagrindinių pastangų kryptyje.

📎 Tęsti kombinuotas atakas Pietų, Zaporizhia kryptyse ir Krasnodar srityje tam, kad sukurti galimo desanto operacijos kairiajame Dniepro krante galimybę, taip kartu atitraukiant agresoriaus dėmesį bei pajėgas.

📎 Siekti išstumti okupantus už sienos Kharkiv kryptyje.

📌 Perspektyvos.

📍 Rusija.

📎 Neatmestina, kad šiuo metu agresoriui veriasi langas pasinaudoti operacija Kharkiv kryptyje ir Kupjansk – Lyman sektoriuose pasistūmėti link Oskli upės. Pirmomis operacijos savaitėmis jam nepavyko pasiekti ženklių rezultatų Kupjansk sektoriuje, nors čia jis sukoncentravo 1-osios tankų armijos pajėgas (pagrindinėje pastangų kryptyje 47-oji tankų divizija). Panaši situacija ir Syversk sektoriuje. Rezerve buvę 106-osios oro desanto divizijos vienetai jau įvesti į mūšį, bet vis vien čia rusai negali pasistūmėti.

📎 Pagrindinėje pastangų kryptyje agresorius pajėgus esamomis pajėgomis pasiekti tarpinius rezultatus (aukštumos Prohres – Karlivka – Kurahove ir Chasiv Yar), tačiau didesnėms operacijoms pajėgų ir resursų jam gali nepakakti.

📎 Kharkiv kryptyje rusų pajėgos įstrigusios. Neatmestina, kad vietoj bandymo toliau pasistūmėti, agresorius gali bandyti su aviacijos, raketų ir toliašaudės artilerijos pagalba milijoniniame mieste sukelti humanitarinę katastrofą.

📎 Zaporizhia kryptyje agresorius pajėgus sukelti grėsmę Orihiv ir Velyka Novosylka, t.y. pabandyti užimti 2023 m. vasaros – rudens kampanijos metu ukrainiečių atsiimtas teritorijas.

Be papildomų pajėgų (divizijos – korpuso – armijos lygmeniu) įvedimo į mūšį Doneck ir Luhansk kryptyse ir pajėgų (pulko – divizijos lygmeniu) įvedimo Kharkiv ir Zaporizhia kryptyse agresorius yra nepajėgus pasiekti įvardinto, Ukrainai pavojingiausio veiksmų eigos varianto. Tokiu atveju, rusai gali bandyti pasiekti bent jau tarpinius rezultatus, pvz. aukštumų Prohres – Karlivka – Kurahove ir Chasiv Yar užėmimas. Šių tarpinių rezultatų pasiekimą apsunkina kontaktinę liniją pasiekianti Vakarų parama Ukrainai, išaugusios ukrainiečių deep strike galimybės bei leidimas smūgiuoti į rusijos teritorijos gilumą.

📍 Ukraina.

📎 Agresorius jau pasiekė Chasiv Yar ir aukštumas Prohres – Karlivka – Kurahove, tad čia stabilizuojant situaciją reikalingi labai operatyvūs veiksmai. Tikėtina, kad į šį sektorių bus mesti Ukrainos gynėjų rezerviniai vienetai (jei jų aišku čia yra) bei didelė dalis atvykstančių resursų (Vakarų paramos).

📎 Ukrainos pajėgos gali išstumti agresoriaus vienetus iš Kharkiv krypties su sąlyga, kad Kupjansk – Lyman sektoriuose padėtis išliks kontroliuojama. Ypač šias galimybes padidina leidimas smūgiuoti su JAV perduota ginkluote į rusijos teritoriją.

📎 Ukraina yra pajėgi Pietų ir dalinai Zaporizhia kryptyse sukapoti agresoriaus tiekimo linijas (aprūpinimo kelius) ir iki minimumo sumažinti okupantų galimybes iš čia atakuoti Ukrainos teritoriją.

Tikėtina, greitų rezultatų nebus, pagrinde dėl operatyvaus ir kokybiško rezervinių vienetų parengimo trūkumo. Dėl to, kol Ukraina sukurs naują pajėgų komplektavimo sistemą ir ji pradės tiekti pajėgas į kontaktinę liniją, yra kritiškai svarbus nuoseklus ir intensyvus karinės pagalbos tiekimas iš Vakarų visose kategorijose. Žinoma, artėjantys politiniai sprendimai dėl Vakarų valstybių karių mokomosios misijos Ukrainoje įneša šiek tiek optimizmo.

5 2 balsų
Straipsnio įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
13 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
13
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x
Scroll to Top