Artūras Račas. Nomenklatūra kyšių neduoda

faktai.lt

Sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei tikriausiai baigsis blogai.

Nes ji prisipažino esanti tokia pati kaip ir didžioji dalis Lietuvos gyventojų ir savo gyvenime yra nešusi vokelį medikams.

„Nusikaltimas“, – rėkia opozicijos lyderis Andrius Kubilius. „Nusikaltimas“, – antrina jam prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Jie teisūs. Vokelis yra kyšis, o kyšio davimas pagal Lietuvos įstatymus yra nusikaltimas. O nusikaltėliai pagal Lietuvos įstatymus turi būti teisiami.

Bet R.Šalaševičiūtės turbūt nenuteis. Ta prasme, teisme. Nes vargu ar ji, apklausiama STT, prisimins to gydytojo, kuriam nešė vokelį pavardę, o net jei ir prisimins, tai vargu ar kyšio davimo faktą teisme pavyktų įrodyti. Nes kyšį paėmęs gydytojas vargu ar bus toks pat sąžiningas, kaip ministrė, ir prisipažins vokelį ėmęs.

Tačiau labai tikėtina, kad R.Šalaševičiūtė bus nuteista politiškai ir bausmė už tai bus ministrės postas.

Lietuva lengviau atsidus, o D.Grybauskaitė, A.Kubilius ir moralizuojantys „dešinieji apžvalgininkai“ šią istoriją ateityje ne kartą minės kaip didelę pergalę kovoje prieš korupciją Lietuvoje.

Bepigu D.Grybauskaitei ir A.Kubiliui – pirmoji priklauso nomenklatūrai dar nuo partinės mokyklos laikų, o antrasis – pastaruosius 20 metų dirbo Seime.

Partinei nomenklatūrai ir Seimo nariams vokelių nešti nereikia. Jie aptarnaujami be eilės, jų giminaičiai – dažnai taip pat. Nomenklatūra turi savo ligonines ir savo gydytojus.

Tačiau nomenklatūra Lietuvoje sudaro mažumą. Didžioji dauguma, kuriai tada, kai nešė vokelį, priklausė ir R.Šalaševičiūtė, stumdosi eilėse ir neša vokelius visiems iš eilės – pradedant slaugėmis ir baigiant chirurgais.

Tyrimai rodo, kad žmonių, bent kartą gyvenime davusių vokelį medikams, Lietuvoje yra daugiau nei 50 procentų. Kas antras iš mūsų, atmetus grybauskaites ir kubilius.

Būtų daugiau, tačiau dalis tų, kurie nedavė, to nedarė ne todėl, kad yra iš principo nusiteikę prieš vokelius, o tikriausiai tik todėl, kad neturėjo problemų dėl sveikatos.

Situacija tikrai liūdna, tačiau ar dėl to kalta R.Šalaševičiūtė, kuri prieš šešerius ar dešimt metų nešė vokelį? Iš dalies taip. Tačiau kartu su ja kalti ir tie daugiau nei 50 procentų Lietuvos gyventojų, kurie elgėsi taip pat.

Bet visai ne todėl, kad jiems patiktų nešti vokelius ir rausti iš gėdos kišant juos gydytojui į kišenę (kai kurie pastarųjų tuo metu taip pat rausdavo iš gėdos), o todėl, kad nomenklatūra per tuos 25-erius Nepriklausomybės metus beveik nieko nedarė, kad vokelių Lietuvoje nereikėtų. Nes jiems patiems jų niekada nereikėjo.

O graudžiausia ir šlykščiausia šioje istorijoje, žinote, kas? Girdėti D.Grybauskaitės skambius pareiškimus apie nusikaltimus ir teisėsaugos vaidmenį.

Kam jau kam, o prezidentei, kuri atsisako bendradarbiauti su teisėsauga ir duoti parodymus teisme, prokurorui G.Ivanauskui viešai teigiant, kad ji galimai prisidėjo prie nusikaltimo, kalbėti apie teisę ir teisingumą yra mažų mažiausiai neetiška. Etiška ir moralu būtų eiti į teismą ir duoti parodymus, o nesislėpti už neliečiamybės.

Kita vertus, nomenklatūra etika ir morale niekada nepasižymėjo. Nepaisant to, ar ta nomenklatūra sovietinė, ar pagimdyta jau nepriklausomoje Lietuvoje.

Ir todėl ta nomenklatūra, pritariant jos šeriamos ir užsakomos žiniasklaidos veidmainių chorui, su malonumu sutaršys dėl netinkamo poelgio prieš kelerius metus prisipažinusią R.Šalaševičiūtę, tačiau net necyptelės dėl galimai nusikaltimą padariusios ir jį slepiančios D.Grybauskaitės.

O mes visi kartu plosime katučių ir džiaugsimės dar viena pergale prieš korupciją.

faktai.lt

0 0 balsų
Straipsnio įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
18 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
18
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x
Scroll to Top