Vytautas Sinica. Konservatorių abejingumas valstybės saugumui

Beveik visada, kai prabylu apie masinės migracijos keliamą grėsmę, apie priešiškų valstybių, ypač Baltarusijos, migrantų srautus, kurių neįmanoma patikrinti, iš kur nors pasigirsta atsakymas, kad tai reikia skirti daugiau lėšų ir pajėgų Valstybės saugumo departamentui (VSD) ir ta masinė imigracija galės tęstis ir bus saugu.

Aš niekada su tuo nesutikau, nes logikos čia jokios nėra: kam dirbtinai sukurti problemą – nacionalinio saugumo grėsmes per masinę imigraciją, o tada skirti milijonus jai spręsti? Nepalyginamai geriau ir protingiau yra tiesiog nekurti tokios problemos ir neužvežti Lietuvos nepatikrintais užsieniečiais iš Baltarusijos ir posovietinių Vidurio Azijos šalių.

Bet TS-LKD atstovai visada mielai sutiko su tokia teze, kad migracija tegu vyksta, tik reikia stiprinti atsakingas institucijas – VSD ir Migracijos departamentą. Nuo premjerės iki eilinių, jie visada sutinka, kad reikia stiprinti.

Atėjo laikas stiprinti ir biudžeto projekte numatyta papildomi pora milijonų prie dabartinio 50 milijonų eurų VSD biudžeto. Taigi 5 proc. augimas. Ar migracija išaugo 5 procentais? Ne. Migracija iš Baltarusijos šią kadenciją išaugo per dešimt kartų, migracija iš musulmoniškų Vidurio Azijos šalių išaugo 14 kartų. Apie tai ne kartą kalbėjo pats VSD vadovas. Jo viešu teigimu spėjama tikrinti tik pavienius imigrantus, o ne visą jų srautą. Ir taip darant rasta jau per tūkstantį Baltarusijos pasus turinčių asmenų, kurie kelia grėsmę nacionaliniam saugumui ir iki šiol niekur nėra oficialiai paskelbta, kad jie buvo deportuoti.

Tad einant „sustiprinkime pajėgumus“ keliu reiktų skirti ne porą ir net ne dvidešimt milijonų. Reikėtų didinti VSD finansavimą kelis kartus. Tačiau jokiu būdu neraginu eiti tokiu keliu. Pilaitės prospektas neatlaikytų automobilių spūsčių link VSD pastato. Vienintelė protinga politika yra stabdyti masinę darbo imigraciją į Lietuvą. Tačiau nei TS-LKD, nei potencialūs valdantieji LSDP nė už ką nežada to daryti. O konkrečiai TS-LKD dar ir žaidžia dvigubą žaidimą: kalbose pritaria saugumo institucijų stiprinimui, bet atėjus laikui praktikoje to nedaro.

Viskas, kas pasakyta, galioja ir kitai migrantus tikrinančiai institucijai – Migracijos departamentui. Jo finansavimas neatsispindi biudžeto projekte kaip VSD, o yra dalis biudžeto, kurį pavaldžioms įstaigoms paskirstys Vidaus reikalų ministerija. Jeigu paklausite, šiandien ji gali pasakyti, kad Migracijos departamentui lėšas didins. Gali bet ką pasakyti – tą darys jau nauja valdžia, o esamai atsakyti už žodžius nebereikia.

Spalio 27 dieną Pilaitėje ir Karoliniškėse Jūs (ar Jūsų pažįstami ten) galite pasirinkti atstovą, kuris visą kadenciją nepaleistų valdančiųjų keldamas migracijos, tapatybės ir saugumo klausimus. Kad ir kas būtų tie valdantieji, kad ir kokios koalicijos susidėliotų. Nepakęskite melo ir saldžių užkalbėjimų. Reikalaukite faktų ir atvirumo.

Politinė reklama

0 0 balsų
Straipsnio įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
1 Komentaras
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
1
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x
Scroll to Top